December 27, 2018

Μὴν ἐνοχλεῖς τοὺς στίχους – Ε. Μύρων

By In ΝΕΕΣ ΦΩΝΕΣ

μην ενοχλεις τους στιχους - ε.μύρων

* Ο Ε.Μύρων γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Λευκάδα. Διατηρεί το ιστολόγιο ποίησης Ἀλέκτωρ. Εκτενές αφιέρωμα για τον ποιητή, μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο λογοτεχνίας και ποίησης Μάνος Τασάκος.

5 Comments
 1. Avatar
  Στελλα Κον December 29, 2018

  Είναι πολύ σωστός ο ποιητής. Αν δεν ματώσεις δε γράφεις ποίηση. Εύγε. Να μας γράφετε κι άλλα κύριε Μύρωνα.
  Μπράβο στα Αποτυπώματα, δείξετε μας κι άλλους τέτοιους ποιητές. Αληθινούς όχι σαν τους άλλους. Χαιρετισμούς απο Ιωάννινα και χρόνια πολλά.

  Reply
  • Avatar
   ΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ December 29, 2018

   Αγαπητή κα. Στέλλα,

   Το μήνυμά σας, δίνει πραγματική χαρά και συγκίνηση, διότι εκφράζει εγκάρδια μία γνήσια αναγνώριση και επιβράβευση του κόπου, του πόνου καλύτερα ενός Ποιητή. Και ακριβώς έτσι, μόνον έτσι, επικροτώντας και προτρέποντας αυτούς τους λίγους πραγματικούς ποιητές να συνεχίζουν να δίνουν τη φωνή και τους στίχους τους σε εμάς τους υπολοίπους, αναγνωρίζεται και η όποια προσπάθεια γίνεται αυτά τα λίγα χρόνια στα Αποτυπώματα. Το καλύτερο «μπράβο» για τα Αποτυπώματα, είναι το κάθε εγκάρδιο «μπράβο» προς τους αληθινούς ποιητές, έτσι όπως γνήσια αποτυπώνεται από αναγνώστες σαν και εσάς. Δίνετε και μία όμορφη πάσα, για μία μικρή, ταπεινή αναφορά στο εν λόγω ποίημα του Μύρωνα.

   Μελετώντας εις βάθος το ποίημα «Μὴν ἐνοχλεῖς τοὺς στίχους», θα έλεγε κανείς ότι καταρχάς πρόκειται για στίχους, μία φωνή, ή μία κραυγή ίσως καλύτερα που μόνον ένας αληθινός ποιητής θα είχε την ανάγκη να εκφράσει. Γιατί μόνον εκείνοι οι λίγοι, οι γνήσιοι ποιητές καίγονται, φλέγονται μέρα-νύχτα σε μια πάλη να εκφράσουν ε κ ε ί ν ο ν τον στίχο. Εκείνοι και τα σωθικά τους μόνο το ξέρουν, πόσο επώδυνα («τόπος μαρτυρίου» μας λέει ο ποιητής) βιώνεται αυτή η διαδικασία. Δεν είναι εύκολος σε καμία περίπτωση ο δρόμος της αληθινής ποίησης, αυτό μας λέει ο Μύρωνας, ούτε δίοδος για να ικανοποιηθούν οι όποιες πρόσκαιρες ανάγκες για αναγνωρίσεις και για «γρήγορους επαίνους». Γι’ αυτό λοιπόν ο ποιητής εδώ, αγωνιωδώς και με τη φλόγα στο στόμα, καλεί όποιον επιχειρεί, ή και πιο πέρα, όποιον «τολμά» θα λέγαμε να αγγίζει την ποίηση, να σκεφτεί καλά πριν το κάνει, κι αν δεν είναι από αληθινό εσώτερο βάσανο και ανησυχία, να «μην ενοχλεί τους στίχους».

   Είναι πράγματι θλιβερό αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας, μία παρέλαση δίχως έλεος από στίχους (στίχους;…) επιδερμικούς, οι οποίοι σίγουρα δε γράφτηκαν επειδή «δε μπορούσε να μείνει αμετακίνητη η μέσα φωνή», όπως έγραψε η Πλαθ. Με την οποία ο ποιητής αναμφισβήτητα συνομίλησε εδώ, καθώς επίσης και με τον πολύ αγαπημένο του και μας Κώστα Μόντη, όταν ειχε γράψει με εξίσου μεγάλη αγωνία και ενόχληση: «Γιατί ηνώχλησες τις λέξεις»; Ο ποιητής εδώ συνομιλεί και με έναν άλλον αξιόλογο, που επίσης συγκαταλέγεται σε εκείνους τους λίγους που κοιμούνται και ξυπνούν «με αυτό το σάλιο στο στόμα» που γράφει ο Μύρωνας, τον Βύρωνα Λεοντάρη. Ο Λεοντάρης είχε γράψει κάποτε: «Μη ελπίσεις παρ’ εμού ούτε στίχους ούτε άλλο τι / Μόνον δια της λύπης είμαι εισέτι ποιητής.»

   Αυτά τα λίγα λοιπόν, τα οποία χαιρόμαστε εάν ανοίγουν δρόμο και σε εσάς, όπως θα πρέπει να ανοίξουν σε όλους όσοι επιθυμούμε να σεβόμαστε τη λογοτεχνία και να βλέπουμε καθαρά την αλήθεια. Σκληρό μεν, αλήθεια δε το μήνυμα του Μύρωνα: οι στίχοι γράφονται με αίμα. Οτιδήποτε άλλο, αφορά απόπειρες κούφιες, μετριότητες που καθημερινά κουράζουν, θολώνουν το τοπίο και εμποδίζουν τα λίγα, ταλαιπωρημένα, αληθινά κλαράκια από το να «σχεδιάζουν τον ουρανό». Στίχος από το «Αρχιτέκτονες Ουρανού», ένα ακόμη αγαπημένο, γνήσιο ποίημα του Μύρωνα που αξίζει οπωσδήποτε να διαβάσετε. Όμορφο υπόλοιπο να έχετε.

   Reply
 2. Avatar
  ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΝ December 30, 2018

  Τα γράφετε πολύ ωραία. Συγκινητικά λόγια που δείχνουν οτι θαυμάζετε τον ποιητή. Ναι, μονο με αιμα, αυτο ακριβως. Όχι σαν αυτούς τους τάχα ποιητές και διανοούμενους που με την πάσα ευκολία μας βομβαρδίζουν με τις αράδες τους. Εντωμεταξύ ειναι πάντα οι ίδιες. Σας ευχαριστώ που ασχοληθήκατε και απαντήσατε με αυτήν την έκταση. Οι συνδέσεις που κανατε (δεν τον γνωρίζω τον Λεοντάρη αλλά θα τον ψάξω), δείχνει πως αγαπάτε το αντικείμενο. Απο μικρή ασχολουμαι και διαβαζω όσο μπορώ. Θα τον μελετήσω στο διαδίκτυο όπως και τα Αποτυπώματα γενικότερα. Εάν έχει συλλογή ο Μύρωνας, γράψτε μου τίτλους και που θα μπορούσα να βρω τα βιβλία του. Καλές γιορτές σε όλη την ομάδα σας.

  Reply
  • Avatar

   Αγαπητή κα. Στέλλα. Εγκάρδια ευχαριστώ για τα λόγια σας. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη ποιητική συλλογή του Μύρωνα αλλά μέχρι τότε σας προσκαλούμε να διαβασετε ένα μεγάλο, εις βάθος αφιέρωμα που έγινε στον ποιητή από τον κ.Μάνο Τασάκο. Μπορείτε να το μελετήσετε εδώ: https://bit.ly/2StP2D2 είναι βέβαιο πως θα το απολαύσετε. Να είστε πάντα καλά.

   Reply
 3. Avatar
  Στέφανος Παντελίδης December 30, 2018

  Εξαιρετικό ποίημα! Μπράβο στον Ε.Μύρων και μπράβο και σε εσένα Άννα που αναδεικνύεις την ποίησή του. Τους ποιητές θα έπρεπε να τους βασανίζουν πρωτίστως οι σκέψεις και όχι οι λέξεις. Δυστυχώς η πλειονότητα επικεντρώνεται στο δεύτερο γι αυτό και η ποίηση αργοπεθαίνει στα χέρια τους.

  Reply

Leave a Comment